İçeriğe geç

Kara Yolu Nasıl Yazılır Tdk

Kara yolunda nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Yol” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “otoyol” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “otoyol”dur.

Kara yolu cümle içinde nasıl yazılır?

Ayrı ayrı ve yan yana yazılmış bileşik kelimeler. Yol ve ulaşımla ilgili bileşik kelimeler ayrı ayrı yazılır: keçi yolu, otoyol, köprü yolu.

Demir yolu nasıl yazılır TDK?

TDK web sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin “demiryolu” olarak yazıldığı ortaya çıkar. Yaygın olarak kullanılan “demiryolu” yazımı yanlış bir yazımdır. Türk Dil Kurumu’na göre, kelimenin doğru yazımı “demiryolu”dur.

Hava yolu kara yolu nasıl yazılır?

PDK ayrıca yol kelimelerinin ayrı yazıldığını söylüyor. Bu mantıkla seçeneklere bakıyorum. Kara yolu ayrı yazılıyor. Hava yolu ayrı yazılıyor. Keçi yolu da ayrı yazılıyor. Deniz yolu da ayrı yazılıyor. ancak otoyolun yanında. Peki burada neden bir yazım hatası var?

Kara yolu ayrı mı?

TDK’ya göre highway kelimesinin doğru yazımı “road”dur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Karayolu neden bitişik yazılır?

Karayolu kelimesi iki farklı kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelerden biridir. Bu kelime “land” ve “road” kelimeleriyle “highway” olmuştur. Kelime 4 heceden oluşmaktadır. Bu Türkçe kelime “highway” yazıldığı gibi okunan ve doğru harf sırasına sahip kelimelerden biridir.

Karayol ne demek?

Bir otoyol, herhangi bir kamu, özel veya diğer otoyoldur. Ana yollar için kullanılır, ancak diğer kamu yollarını ve yol türlerini de içerir.

Karayollari nasıl yazılır TDK?

Metinde karışıklığa da yol açabilir. Ancak, “Otoyollar Genel Müdürlüğü” veya “Karayolları Trafik Kanunu” gibi klişe ve gelenek haline gelmiş özel adlarda, “otoyol” kelimesi birleşik kelime olarak yazılabilir. Bunların dışındaki kullanımlar için buna otoyol demek yanlıştır.

Yön adları nasıl yazılır TDK?

DİKKAT: Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb. 13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.

Divan yolu nasıl yazılır?

Divanyolu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray ile devlet kurumları arasındaki protokol için kullanılan caddedir. Topkapı Sarayı’ndaki İmparatorluk Konseyi’ne katılan vezirler, elçiler, yüksek rütbeli paşalar ve diğer yüksek rütbeli memurların buradan geçmesi nedeniyle Divanyolu olarak adlandırılmıştır.

Deniz yolu nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle “deniz yolu” bileşik kelimesiyle yanlış yazılır. Doğru kullanımı by sea olmalıdır.

Çevre yolu nasıl yazılır?

Bu, trafiği kolaylaştırmak ve insanların büyük şehirlere girmeden onları atlatmalarına olanak sağlamak için tasarlanmış bir otoyolu ifade eder. Bu kelime bir bileşik isimdir ve sıklıkla yanlış olarak çevre yolu olarak yazılır. Doğru kullanımı çevre yolu olarak olmalıdır.

İpek yolu nasıl yazılır?

İpek Yolu (Arapça: طريق الحرير‎: Çince: 丝绸之路; Farsça: جاده ابریشم; Rusça: Великий Шёлковый Путь; Kırgızca: Cibek Colu) Çin’den başlayarak Anadolu ve Türkiye’den Avrupa ve Akdeniz’e uzanan dünyaca ünlü bir ticaret yoludur.

Önayak nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla yanlış olarak ön ayak olarak yazılır. Doğru kullanımı önsöz biçiminde olmalıdır.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Karayollari nasıl yazılır TDK?

Metinde karışıklığa da yol açabilir. Ancak, “Otoyollar Genel Müdürlüğü” veya “Karayolları Trafik Kanunu” gibi klişe ve gelenek haline gelmiş özel adlarda, “otoyol” kelimesi birleşik kelime olarak yazılabilir. Bunların dışındaki kullanımlar için buna otoyol demek yanlıştır.

Yol eki nasıl yazılır?

“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.

Karapara nasıl yazılır?

Kara para. Sözlükte kara para, yasadışı yollarla kazanılan gelir anlamına gelir. İngilizcede, “kirli para” veya “suç geliri” terimleri, “kirli para” terimine karşılık gelmek üzere kullanılır.

Karakız nasıl yazılır?

KARASMAKIZ KELİMESİNİN ANLAMI Doğru kullanımı kara sakız şeklinde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir