İçeriğe geç

Davaya Sonradan Taraf Eklenebilir Mi

Davaya sonradan davacı eklenebilir mi?

Ayrıca, ortak dava açılmasının kanunen zorunlu veya ihtiyari olduğu hallerde, davacı ve davalı olarak başlangıçta adı geçmeyen kişilerin davaya taraf olarak eklenmesi suretiyle gönüllü taraf değişikliği imkânı da bulunmaktadır.

Davada taraf değişikliği ne zamana kadar yapılabilir?

Bu durumda ilgili taraf, mahkemece belirlenen süre içinde veya kesin karara kadar her zaman gönüllü ikame yoluyla yargılamanın sürdürülmesini isteyebilir.

Dahili davalı ne zaman eklenir?

Birden fazla taraf arasında çözülmesi gereken bir uyuşmazlık olması durumunda açılabilir. Davanın niteliğine bağlı olarak davayı takip eden tarafın dahil edilmesi davacının veya davalının talebi üzerine gerçekleşebilir.

Dava açıldıktan sonra ortaya çıkan vakıalar davaya dahil edilebilir mi?

Konuyu iki başlık altında ele almakta fayda vardır. I. Genel olarak; Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun Islah (HMK m. 176-182) hükümlerine göre, dava açıldıktan sonra ortaya çıkan/kabul edilen olguların ıslah davasına dahil edilmesinde kanuni bir engel bulunmamaktadır.

Yanlış açılan davayı nasıl düzeltebilirim?

Yalan bildirilen tarafın değiştirilmesine izin verilmezse veya eksik olan tarafın davaya katılmasına izin verilmezse, dava reddedilir ve gerçek davacı veya gerçek davalı tarafından yeni bir dava açılır; ancak gönüllü taraf değişikliğinin ve isteğe bağlı refakatçinin gerekli olduğu haller hariç…

Davaya nasıl dahil edilir?

Kişiler arasında zorunlu bir dava arkadaşlığı varsa, ilgili mahkemeye vereceğiniz iç dava dilekçesine katılması istenen kişiyi de ekleyebilirsiniz. Dilekçenizde, davaya dahil edilmesi gereken kişinin bağlamını ve sorumluluğunu belirteceksiniz. Şablonu aşağıdaki gibi hazırlayabilirsiniz.

Mahkemeye taraf olarak eklenmek ne demek?

Daha dar anlamda, taraf değişikliği, açılmış ve müzakere edilmiş olan yargılamalardan taraflardan birinin çekilmesi ve onun yerine üçüncü bir tarafın geçmesidir. Açılan ve müzakere edilmiş olan yargılamalara taraflardan birine yeni kişilerin kabul edilmesi de taraf değişikliği olarak değerlendirilebilir.

Davalı taraf dosyayı yenileyebilir mi?

İşlemden çıkarılan bir dosya, taraflardan biri tarafından (üç ay içinde) yenilenebilir. Dosyanın işlemden çıkarıldığı tarihten itibaren bir ay içinde uzatma talebinde bulunan tarafa herhangi bir ücret uygulanmaz.

Dava dilekçesindeki talep değiştirilebilir mi?

Davacı, mevcut talep sonucuna yeni bir talep ekleyebilir veya bir ek aracılığıyla talep sonucunu tamamen değiştirebilir. İki sorgu sonucu arasında bir bağlantı olması gerekmez. Bu konuda kanunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Dahili davalı olarak mahkemeye gitmezse ne olur?

Eğer mazeretiniz yoksa ve davayı yürütecek bir avukatınız yoksa ve bizzat duruşmaya gelmezseniz; önce mahkeme/savcılık tarafından (polis tarafından zorla getirilerek) çağrılacaksınız ve bundan da bir sonuç alınamazsa hakkınızda yakalama kararı çıkarılacaktır.

Davalı dahili davalı talep edebilir mi?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuz ve Usul Hukukumuz gereği, alacak davalarındaki zorunlu yargılama usulü hariç olmak üzere, davalının iç yargılama usulüyle davaya getirilmesi mümkün olmayıp, bu yolla bir kimsenin davaya getirilerek hakkında hüküm kurulması da mümkün değildir.

Dahili davalı lehine vekalet ücreti olur mu?

M aleyhine açılan esas davada, hüküm taraflar lehinedir. Başka bir deyişle, bu davada, M lehine veya M aleyhine hüküm verilemez. Bu nedenle, M bir avukat tarafından temsil edilmiş olsa bile, M lehine vekalet ücreti talep edilemez.

Dava açıldıktan sonra taraf değişikliği yapılabilir mi?

Maddede davacının, davalının açık rızasıyla taraf değiştirebileceği; yani maddi hukuk ilkeleri çerçevesinde, davanın mevcut davalıdan başka bir kişiye havale edilerek yeni davalıya karşı görülmesi imkânının sağlandığı ifade edilmektedir.

Dava açıldıktan sonra duruşma günü ne zaman belli olur?

Dava açıldıktan sonra, mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak duruşma bildirimi taraflara en kısa sürede gönderilecektir. Mahkeme iddianameyi kabul etmeye karar verirse, ana duruşma için ilk duruşma tarihi belirlenecektir.

Açılmamış sayılan dava yeniden açılır mı?

Açılmamış sayılan bir davanın kesinleşmesinden önce yeni bir dava açılabilir.

Mahkemeye sonradan delil sunulur mu?

(1) Kanunda gösterilen sürenin geçmesinden sonra taraflar artık delil sunamazlar. Ancak delillerin geç sunulması duruşmanın gecikmesine yol açmayacaksa veya delillerin zamanında sunulmaması ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmıyorsa mahkeme delillerin geç sunulmasına izin verebilir.

Dava şartı sonradan tamamlanabilir mi?

Taraflar, her zaman dava açma zorunluluğunun bulunmadığını ileri sürebilirler. (2) Mahkeme, usul şartının eksik olduğunu tespit ederse, davanın usul yönünden reddine karar verir. Ancak, dava açma zorunluluğundaki eksiklik giderilebiliyorsa, konunun incelenmesi için belirli bir süre tanınır.

Davalı davayı yenileyebilir mi?

İşlemden çıkarılan bir dosya, taraflardan biri tarafından (üç ay içinde) yenilenebilir. Dosyanın işlemden çıkarıldığı tarihten itibaren bir ay içinde uzatma talebinde bulunan tarafa herhangi bir ücret uygulanmaz.

Birden fazla davacı olur mu?

ÖZET: Dava, işçilik alacaklarının tahsili talebine ilişkin olup, hukuki dayanağı 4857 sayılı İş Kanunu’dur. Yukarıda belirtildiği üzere, birden fazla davacının (işçinin) birlikte tek bir davada dava açabilmesine olanak tanıyan yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir